Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

dailyvideo

Εξέλιξη της αγωνιστικής φιλοσοφίας ή μεταγραφές αεροδρομίου;



                                               overlap.gr

Τα τελευταία δημοσιογραφικά νέα γύρω από την υπόθεση της παραμονής του Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό δείχνουν ότι ο Ισπανός τεχνικός θα επιστρέψει στην πατρίδα του και στην οικογένειά του. Τα δημοσιεύματα σχετικά με τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού ποικίλουν, με τα ονόματα των Έμερι (της Βαλένθια) και Μαρτίνεζ (της Γουίγκαν) να μονοπωλούν εφημερίδες και ιστοσελίδες.
Η (πολύ) πιθανή αποχώρηση του Βαλβέρδε όπως είναι λογικό συνεπάγεται την αποχώρηση ολόκληρου του προπονητικού team και ως εκ τούτου την «αποχώρηση» της αγωνιστικής φιλοσοφίας που διαθέτει ο Ισπανός προπονητής. Οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να οικοδομήσουν μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα ή αλλιώς μια τακτική φιλοσοφία, λόγω των πολλών αλλαγών στη θέση του προπονητή και στις θέσεις του ευρύτερου προπονητικού επιτελείου. Έτσι η παρουσία του Βαλβέρδε τα τελευταία 2 χρόνια στο πάγκο του Ολυμπιακού στιγμάτισε χαρακτηριστικά το αγωνιστικό προφίλ των Πειραιωτών και προσέδωσε μια συγκεκριμένη τακτική φιλοσοφία σε ολόκληρο το σύλλογο.

Το παρελθόν της διοίκησης
Η τακτική του Μπάγιεβιτς δεν βρήκε άξιο συνεχιστή
Η τακτική του Μπάγιεβιτς δεν βρήκε άξιο συνεχιστή
Η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση, επί προεδρίας του Σ. Κόκκαλη. Η παρουσία του Ντούσαν Μπάγεβιτς για 3,5 χρόνια στον ερυθρόλευκο πάγκο (το μεγαλύτερο διάστημα παραμονής προπονητή στην ιστορία του Ολυμπιακού, μαζί με τον Μπούκοβι τη δεκαετία του 60′) έδωσε στον Ολυμπιακό μια αγωνιστική ταυτότητα, ένα αγωνιστικό μοντέλο βασισμένο στο αγαπημένο 4-4-2 του σερβοέλληνα τεχνικού. Η επιλογή του Σ. Κόκκαλη να διώξει τότε τον Μπάγεβιτς – ανεξαρτήτως των αιτιών ή των συνθηκών – συνοδεύτηκε με την επιλογή της διοίκησης να επενδύσει στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών με υψηλούς μισθούς και ουσιαστικά να παραμελίσει την εξέλιξη της αγωνιστικής φιλοσοφίας του συλλόγου.
Αν και η επιλογή αυτή φαίνεται να ήταν λανθασμένη και να οδήγησε στις γνωστές περιπέτειες του συλλόγου με τις αμέτρητες αλλαγές προπονητών, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα οφέλη που τελικά αποκόμισε ο Ολυμπιακός από την παρουσία ποιοτικών ποδοσφαιριστών στο ρόστερ του. Γήπεδο, προπονητήριο, ακαδημίες και φυσικά πρωταθλήματα (δλδ έσοδα από το Τσάμπιονς Λινγκ) δημιουργήθηκαν από την «πιστή» παρουσία των φιλάθλων του Ολυμπιακού στο γήπεδο, στις μπουτίκ και στις εκάστοτε «καμπάνιες» της ομάδας για ενεργή συμμετοχή.
Οι επιλογές της παρούσας διοίκησης
Τα αποτελέσματα της επιλογής του Μαρινάκη να προσλάβει τον Βαλβέρδε ως προπονητή (και ουσιαστικά τεχνικό διευθυντή) είναι φανερά σε όλους τους φιλάθλους. Ο Ολυμπιακός απέκτησε τακτική φιλοσοφία και μαζί όλα τα «καλά» που αυτό συνεπάγεται:
  • Ποδοσφαιριστές με χαμηλό μισθό (Χολέμπας, Μέγιερι, Μανιάτης, Αμπντούν, Φουστέρ) αλλά βασικά «εργαλεία» της τακτικής του Ισπανού
  • Καλό κλίμα στα αποδυτήρια (ίσως το μεγαλύτερο προσόν του Βαλβέρδε) και
  • καλό κλίμα στις… εξέδρες, με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να έχουν υπομονή και λογική στις δύσκολες στιγμές
Το μπάτζετ του Ολυμπιακού είναι συγκεκριμένο και όλοι γνωρίζουν το «ηγεμονικό» συμβόλαιο του Βαλβέρδε, με τις φήμες να αναφέρουν ότι λαμβάνει το …σεβαστό ποσό των 1,8εκ ευρώ / χρόνο. Στην εποχή που ζόυμε και στη χώρα που ζούμε, τα χρήματα αυτά είναι σίγουρα πάρα πολλά. Με αυτό το ποσό θα μπορούσε η διοίκηση να προσθέσει στο ρόστερ της ομάδας δύο (ή και τρεις) αρκετά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές ή να κάνει την κλασική μεταγραφή …αεροδρομίου.
Η ερώτηση λοιπόν που τίθεται στον πρόεδρο του Ολυμπιακού δεν είναι αν θα προσλάβει έναν καλό προπονητή, αλλά αν θα επιλέξει (να συνεχίσει) να επενδύει στην εξέλιξη της αγωνιστικής φιλοσοφίας της ομάδας ή θα θεωρήσει ότι η γνώση που ήδη έχει αποκομίσει από το μάνατζμεντ του Βαλβέρδε στο ποδοσφαιρικό τμήμα αρκεί για να πορευτεί στο μέλλον (ουσιαστικά επενδύοντας σε ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές).
Συμπέρασμα
Ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται πλέον στο επίπεδο που ήταν όταν αποχώρησε ο Μπάγιεβιτς από τους ερυθρόλευκους. Οι υποδομές που διαθέτει αυτή τη στιγμή είναι αρκετές για να του εξασφαλίσουν ορισμένα βασικά συστατικά μιας επαγγελματικής ομάδας: νεαρούς ποδοσφαιριστές, εισητήρια, χορηγούς και σοβαρές εγκαταστάσεις. Η κοινή (ποδοσφαιρική) λογική λέει ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού πρέπει να συνεχίσει την εξέλιξη της δημιουργίας αγωνιστικής ταυτότητας και φιλοσοφίας. Παράγοντες όπως η οικονομική κρίση, η δεινή αγωνιστική κατάσταση των αντιπάλων και η ποδοσφαιρική κουλτούρα του συλλόγου είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις όποιες αποφάσεις θα παρθούν στο εγγύς μέλλον.

Posted by Blue 10 Fans on 10:48 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for �Εξέλιξη της αγωνιστικής φιλοσοφίας ή μεταγραφές αεροδρομίου;�

Leave comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery