Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

dailyvideo

Ατρόμητος-Ολυμπιακός: 1-2 Αναλυση


OVERLAP.GR
Ο Ολυμπιακός, όπως αναμένονταν, κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι σε έναν αξιόμαχο Ατρόμητο. Παρά την σαφή ανωτερότητα του Ολυμπιακού το παιχνίδι κρίθηκε στο τελευταίο λεπτό της παράτασης αφού οι ερυθρόλευκοι δεν έδειξαν τακτική πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση σε όλη την διάρκεια του αγώνα, δίνοντας την ευκαιρία στον Ατρόμητο να αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες και να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης. Το παιχνίδι δεν έκρυβε τακτικές εκπλήξεις με το κύριο τακτικό δεδομένο να σχετίζεται με τον ρόλο του Τοροσίδη στην δεξιά πλευρά του Ολυμπιακού.
Μαθήματα pressing
Στο τελευταίο του παιχνίδι στην Ελλάδα ο Βαλβέρδε δεν αποχωρίστηκε την προσφιλή του τακτική της επιθετικής άμυνας. Ο Ολυμπιακός ήξερε ότι θα αντιμετωπίσει μία ομάδα που παίζει κλειστά και ο Βαλβέρδε επιστράτευσε το pressing ψηλά με στόχο:
  • την διατήρηση της κατοχής της μπάλας
  • την διενέργεια περισσότερων επιθέσεων από τον αντίπαλο
  • τα κλεψίματα μπάλας ψηλά που θα δημιουργούσαν αξιόλογες συνθήκες πίεσης της αντίπαλης άμυνας
Η πίεση του Ολυμπιακού απέδωσε εξαιρετικά στο πρώτο ημίχρονο. Η εξαιρετική φυσική κατάσταση των ερυθρολεύκων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη παρουσία των Μακούν/Μανιάτη στον άξονα επέτρεψαν στον Βαλβέρδε να εφαρμόσει το τακτικό του πλάνο με ακρίβεια. Η τοποθέτηση του Μακούν ψηλά στο γήπεδο δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους χαφ του Ατρομήτου που δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν την κατοχή της μπάλας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό κατοχής μπάλας για το 1ο ημίχρονο ήταν περίπου 70-30 υπέρ του Ολυμπιακού.
«Ξεκλειδώνοντας» μία κλειστή άμυνα – ο ρόλος του Τοροσίδη
Αναμφίβολα το πιο ενδιαφέρον τακτικό στοιχείο της αναμέτρησης ήταν ο «ειδικός»ρόλος που ανέλαβε ο Τοροσίδης από τον Βαλβέρδε. Παρά τον αρχικό σχηματισμό (4-3-3) ο Τοροσίδης ανέλαβε σχεδόν εξ’ολοκλήρου την κάλυψη της δεξιάς πλευράς με τον Αμπντούν να κινείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο αριστερό φτερό και ο Μιραλάς να μετατοπίζεται στο κέντρο κοντά στον Τζιμπούρ δημιουργώντας αριθμητική υπερφόρτωση στο κέντρο της αντίπαλης εστίας. Ο Τοροσίδης είχε άμεσο στόχο την διενέργεια σεντρών προς το κέντρο της περιοχής του Ατρομήτου, με τους Αμπντούν, Μιραλάς, Τζιμπούρ και Μακούν να στοχεύουν προς την εκμετάλλευση τους.
Ήταν σαφές ότι το εν λόγω «τρικ» απέβλεπε στην υπερφόρτωση της αριστερής πλευράς και την ανάδειξη των αγωνιστικών στοιχείων του full-back Τοροδίση με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της κλειστής άμυνας του Ατρομήτου. Η επιλογή του Τοροσίδη δεν αποτελεί έκπληξη. Ο δεξιός διεθνής μπακ διαθέτει στοιχεία ικανά για την εκτέλεση «ειδικών» ρόλων ενώ η παρουσία του επιθετικογενή Επστάιν στο αριστερό άκρο μείωνε τις ανασταλτικές δυνατότητες του Ατρομήτου στην δεξιά πλευρά.
Ο Βαλβέρδε πήρε το ρίσκο να αφήσει εκτεθειμένη την ανασταλτική λειτουργία της δεξιάς πλευράς του. Η εν γένει παρουσία του Τοροσίδη και η ασίστ στο 119′ τον δικαιώνει.
Η στατιστική απεικόνιση του Ολυμπιακού
Η στατιστική απεικόνιση του Ολυμπιακού
Ατρόμητος: Πίστη στο πλάνο, αδυναμία στην εκτέλεση του
Ο Δώνης δεν άλλαξε τις προσφιλείς του τακτικές προσεγγίσεις, ενώ ενίσχυσε την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του παρουσιάζοντας:
  • μειωμένο αγωνιστικό πλάτος
  • προσπάθεια αριθμητικής υπεροπλίας στον άξονα με χρησιμοποίηση του Μπρίτο σε ρόλο μέσα δεξιά
  • ταυτόχρονη παρουσία δύο ανασταλτικών μέσων
  • προσπάθεια έλεγχο του ρυθμού και αργού tempo
  • έμφαση στις αντεπιθέσεις με στόχο τον Επστάιν
  • ελεύθερο ρόλο στον Τάτο
  • επιθετικό σημείο αναφοράς τον Μήτρογλου με σαφείς εντολές προσωπικών ενεργειών και κράτημα μπάλας
Αν και τα παραπάνω χαρακτηριστικά εφαρμόζονται καθ’όλη την διάρκεια της χρονιάς με επιτυχία, στον τελικό οΑτρόμητος δεν μπόρεσε να εκτελέσει το τακτικό πλάνο του Δώνη. Το αποτελεσματικό pressing του Ολυμπιακού δεν επέτρεψε στον Ατρόμητο να επιδοθεί σε κατοχή μπάλας και έλεγχο του ρυθμού. Οι αντεπιθέσεις δεν ξεκινούσαν με σωστές συνθήκες και η ομάδα, σταδιακά, οπισθοχώρησε.
Η στατιστική απεικόνιση του Ατρομήτου
Η αδράνεια του Ολυμπιακού άλλαξε τις ισορροπίες
Στο δεύτερο ημίχρονο, ως συνήθως, ο Ολυμπιακός μείωσε την ένταση του pressing, την επιθετικότητα του προσπάθησε να διαχειριστεί το υπέρ του αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς η παθητική στάση του Ατρομήτου δεν εγκυμονούσε κινδύνους για την άμυνα του Ολυμπιακού. Εν τέλει, η αδράνεια του Ολυμπιακού επέτρεψε στον Ατρόμητο να πάρει μέτρα στο γήπεδο και να σκοράρει… έστω και με λίγο τύχη.
Στην παράταση ο Ολυμπιακός επανέφερε το πλάνο του πρώτου ημιχρόνου, το εκτέλεσε όμως με μειωμένη ένταση ελέω της συνολικής κούρασης των παικτών του. Εν τέλει ο Βαλβέρδε είδε το «τρικ» του με τον Τοροσίδη να πιάνει τόπο και ο Φουστέρ να δίνει το γκολ της νίκης σε ένα γκολ που κάπως έτσι είχε σχεδιαστεί στο μπλοκάκι του Βαλβέρδε πριν την αναμέτρηση.
Ο Ατρόμητος δεν απείλησε στην παράταση
Συμπέρασμα
Ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες απέναντι στον Ατρόμητο, αλλά κατέκτησε με δυσκολία το Κύπελλο. Το pressing των ερυθρολεύκων ήταν αρκετό για να αποδιοργανώσει τον Ατρόμητο που στηρίζεται στην κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του ρυθμού. Ο Δώνης ενίσχυσε την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του αλλά δεν μπόρεσε να βρει λύσεις αναφορικά με την επιθετική ανάπτυξη και λειτουργία. Εν τέλει το παιχνίδι έκρινε το γκολ του Φουστέρ μετά από την… προσχεδιασμένη ασίστ του Τοροσίδη που μονοπώλησε το τακτικό ενδιαφέρον της αναμέτρησης.

Posted by Blue 10 Fans on 5:24 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for �Ατρόμητος-Ολυμπιακός: 1-2 Αναλυση�

Leave comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery