Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

dailyvideo

Ο my way Ολυμπιακός του Βαλβέρδε


Βαριέμαι τρομερά τα κλισέ που έχουν ανακαλύψει οι οπαδοί που μετά αποφάσισαν να γίνουν δημοσιογράφοι. Ακούω τώρα εδώ και λίγα λεπτά σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, διαβάζω στα social media ότι ο Ολυμπιακός έκανε επαγγελματική νίκη στο Χάρκοβο επί της Μέταλιστ, ότι ήταν κυνικός (μια νέα έκφραση για συμπεριφορά ομάδας), ότι ήταν άνετος και φυσικά ότι η πρόκριση δεν έχει τελειώσει. Ας γράψουμε και τίποτα ελληνικό να το καταλάβουν οι κανονικοί.
Κατ’ αρχάς ο Ολυμπιακός πήρε μια σπουδαία νίκη. Γιατί τη χαρακτηρίζω «σπουδαία»; Γιατί κάθε νίκη εκτός έδρας και ειδικά σε σχετικά προχωρημένη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι για τις ελληνικές ομάδες σημαντική. Επίσης, οι Ερυθρόλευκοι φέτος στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι πατάνε πολύ γερά στο γήπεδο και έχουν κάνει μια πραγματικά αξιομνημόνευτη πορεία. Και μόνο το γεγονός ότι μετράει έξι νίκες εκ των οποίων οι τρεις εκτός έδρας στην ίδια σεζόν, καθιστά σπάνιο το επίτευγμα. Επιπλέον η ομάδα έχει πλέον στάμπα Ερνέστο Βαλβέρδε. Του πήρε μήνες είναι η αλήθεια να το καταφέρει αλλά το τελευταίο τρίμηνο (στο περίπου) έχει σχεδόν σταθεροποιηθεί (με εξαιρέσεις τα ματς με Αστέρα στην Τρίπολη και Δόξα Δράμας στο «Καυτανζόγλειο»). Ο Βαλβέρδε είναι σοβαρός και τώρα πια περνάει στην ομάδα τη σοβαρότητά του. Παρατάσσει ενδεκάδες που δεν τις περιμένει κανείς αλλά του βγαίνουν γιατί έχει πάντα κάτι στο μυαλό του. Όπως π.χ. με τον Μαρκάνο απόψε αντί του Χολέμπας, τον Μακούν αντί του Ιμπαγάσα, για πολλούς ακόμα και τον Φουστέρ αντί του Αμπντούν.
Η αλήθεια, όμως, να γράφεται. Απόψε ο Ολυμπιακός είχε ένα μεγάλο κακό διάστημα στο πρώτο ημίχρονο όπου η Μέταλιστ είχε συντριπτικά ποσοστά κατοχής μπάλας και είχε κλείσει τους Ερυθρόλευκους στα καρέ τους. Σε αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός έδειξε αδυναμία να κοντρολάρει την ορμή της Μέταλιστ. Η ελληνική ομάδα έδειξε να φοβάται τον ενθουσιασμό των Λάτιν της Μέταλιστ και άρχισε να σκέφτεται περισσότερο να κρατήσει πίσω το μηδέν παρά να «παγώσει» το ρυθμό και να επιδιώξει να σκοράρει. Θα μπορούσε να είχε πετύχει γκολ η Μέταλιστ στο πρώτο ημίχρονο. Γιατί δεν το πέτυχε; Διότι οι παίκτες της δεν σούταραν! Έφταναν με πολύ όμορφη ανάπτυξη και συνεχή κίνηση όλων των παικτών έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού αλλά στη συνέχεια δεν επιχειρούσαν τελειώματα. Επέλεγαν κάτι που μόνο η Μπαρτσελόνα το κάνει σωστά. Στο όριο της περιοχής του Ολυμπιακού προσπαθούσαν να πάρουν σπόντα από πάσα σε συμπαίκτη τους που έπαιζε πλάτη στο τέρμα και να μπουν ανάμεσα στους αμυντικούς. Δεν βαρέθηκαν να το κάνουν έως το τέλος. Φάνηκε σαν να μην έκαναν τελική προσπάθεια, αδικώντας τους εαυτούς τους.
Στα αποδυτήρια προφανώς ο Βαλβέρδε υπενθύμισε στους παίκτες του ότι το πλάνο δεν ήταν απλή αναχαίτιση της Μέταλιστ αλλά  η δημιουργική επιβολή του Ολυμπιακού. Χρειάστηκε ένα καλό πεντάλεπτο και ένας μακρινός συγγενής του Κοστάντσο για να σκοράρει με τον Φουστέρ στο 50′. Η συνέχεια ήταν απλή και αφού δεν δέχθηκε άμεση απάντηση στην ευκαιρία της Μέταλιστ στο 55′, ο Ολυμπιακός έφερε το ματς στα μέτρα του. Το επικίνδυνο με την άναρχη και φουλ επιθετικογενή ομάδα της Ουκρανίας είναι να μην προηγηθεί. Μετά εάν βρει χώρο μπορεί να σε κάνει να παρακαλάς να σταματήσει. Απόψε που βρέθηκε πίσω στο σκορ, θα μπορούσε μετά να εισπράξει κι άλλα γκολ. Αλλά Τζιμπούρ και Μιραλάς έπαιξαν για την πάρτη τους και όχι για την ομάδα με αποτέλεσμα να χαθούν μοναδικές ευκαιρίες στις αντεπιθέσεις. Ο Ολυμπιακός αμύνθηκε μαζικά μετά το γκολ και δεν αισθάνθηκε ιδιαίτερη απειλή, έχοντας για μία ακόμη φορά άψογο τον Αβραάμ και πολύ καλούς τους Τοροσίδη, Μέλμπεργκ.
Κινδυνεύει ο Ολυμπιακός στη ρεβάνς; Εάν δεν γίνει κάποιο από τα περίεργα του ποδοσφαίρου (γκολ στο πρώτο πεντάλεπτο ή μια γρήγορη αποβολή), οι Ερυθρόλευκοι είναι ήδη στα προημιτελικά. Η Μέταλιστ έχει σπουδαίους τεχνίτες, επιθετική φιλοσοφία αλλά ανασταλτικά είναι για τα πανηγύρια και συνολικά δεν θυμίζει ομάδα με προσήλωση σε παιχνίδια τακτικής. Εάν κάνει το λάθος να βγει ομαδικά μπροστά στο «Καραϊσκάκης» θα χάσει με ευκολία. Ο Ολυμπιακός θα βάλει γκολ ξανά σε αυτή την ομάδα. Και δεν βλέπω τον τρόπο να δεχθεί δύο, ακόμα και με τη σημαντική απουσία του Μέλμπεργκ. Ας μην ξεχνάμε ότι από την άλλη πλευρά θα λείψουν εξίσου βασικά στελέχη όπως ο Κριστάλδο και ο Εντμαρ.
Επίσης όπως βλέπω τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αποψινών αγώνων, η κλήρωση στα προημιτελικά μπορεί να γεμίσει όνειρα για την πρώτη μεγάλη διάκριση του Ολυμπιακού 13 χρόνια μετά τη συμμετοχή του στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Posted by Blue 10 Fans on 5:01 π.μ.. Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for �Ο my way Ολυμπιακός του Βαλβέρδε�

Leave comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery