Receive all updates via Facebook. Just Click the Like Button Below

dailyvideo

Αρχηγός με τα όλα του


Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί τι διαφορετικό θα είχε γίνει στη ζωή σας εάν δεν είχε συμβεί ένα γεγονός που σας επηρέασε να λάβετε μια απόφαση ζωής; Προσωπικά, μου έχει συμβεί πολλές. Νομίζω ότι εκείνος ο σπαραχτικός εμφύλιος στην πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία άλλαξε όλη την αθλητική ιστορία της Ευρώπης. Σέρβοι και Κροάτες -κυρίως- έφυγαν άρον – άρον από την πατρίδα τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη. Κάπως έτσι άλλαξε σε σημαντικό βαθμό η ιστορία του… Ολυμπιακού. Πώς; Με την έλευση στην Ελλάδα ενός παίκτη ο οποίος έμελλε να γίνει σημαία των Ερυθρόλευκων και να γράψει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα: του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια αυτός ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Ήταν πια 37 ετών και ένιωθε «γεμάτος».
Όλα ξεκίνησαν το 1992. Στα 20 του ο Τζόρτζεβιτς είχε συμβόλαιο με τον Ερυθρό Αστέρα αλλά αφενός δεν έπαιζε εκεί αφού είχε δοθεί δανεικός σε μια πολύ μικρότερη ομάδα τη Σπαρτάκ Σουμπότιτσα και αφετέρου είχε ξεσπάσει πια ο πόλεμος. Με καλές άκρες στη Γιουγκοσλαβία ο μάνατζερ Άγγελος Τραυλός ειδοποίησε τον Κώστα Στράντζαλη σύμβουλο τότε του προέδρου του Πανηλειακού, Σάκη Σταυρόπουλου για ένα σπουδαίο νεαρό Γιουγκοσλάβο ποδοσφαιριστή. Ο Πανηλειακός στέλνει άνθρωπο στο Βελιγράδι για να δει αγωνιζόμενο τον Τζόρτζεβιτς. Εμφανίζονται πολλά προβλήματα μέχρι να κλείσει η μεταγραφή αφού σε εκείνο το ματς που είδε ο άνθρωπος του Πανηλειακού ο κοκαλιάρης πιτσιρικάς είχε κακή απόδοση. Όταν πείστηκε ο Πανηλειακός, υπήρξε πρόβλημα με τις αξιώσεις του Ερυθρόυ Αστέρα ο οποίος τελικά πήρε 800.000 μάρκα. Ο Τζόρτζεβιτς έκανε οδικώς την απόσταση Βελιγράδι – Πύργος προκειμένου τον Δεκέμβριο του 1992 να αρχίσει μια νέα σελίδα στην καριέρα του, έστω και στη Γ’ κατηγορία Ελλάδας. Βέβαια αυτό το τελευταίο δεν το ήξερε! Το έμαθε όταν έφτασε στην Ελλάδα αφού για να τον πείσουν του είχαν πει ότι ο Πανηλειακός παίζει στην Α’ Εθνική και πως σε μερικά χρόνια θα δοθεί σε κορυφαία ομάδα της χώρας μεταγραφή!

Από την αρχή ο Τζόρτζεβιτς έδειξε το ταλέντο του. Αριστεροπόδαρος με τεχνική και εκρηκτικότητα, με πάσες και σέντρες σκέτο διαβήτη, με σουτ στοχευμένο, ικανότατος στο ένας εναντίον ενός, ακούραστος, πεισματάρης. Φυσικά στη Γ’ Εθνική δεν τον χωρούσε ο τόπος. Ούτε η Β’. Γι’ αυτό και στις δύο πρώτες γεμάτες σεζόν του στον Πανηλειακό, βοήθησε στο μέγιστο βαθμό να ανέβει κατηγορία και να φτάσει το 1995 να παίξει στην Α’ Εθνική με πολλά γκολ και πολλές ασίστ. Παίζει μια σεζόν στην κορυφαία κατηγορία και «ξυπνούν» τα καμάρια του ποδοσφαίρου μας. Πρώτη κάνει κίνηση η ΑΕΚ. Ακολουθεί ο Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός πάλι ήθελε το έτερο αστέρι του Πανηλειακού, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Ο Ολυμπιακός προχωράει πιο γρήγορα και κυρίως πείθει τον ίδιο τον Τζόρτζεβιτς. Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών το καλοκαίρι του 1996 και ενώ συζητούνται οι λεπτομέρειες της μετακίνησης του Σέρβου στους Ερυθρόλευκους, η ΑΕΚ κάνει δυναμικό μπάσιμο. Ο Μιχάλης Τροχανάς δίνει τα χέρια με τη διοίκηση του Πανηλειακού αλλά ο Τζόρτζεβιτς καλύπτεται περισσότερο από τον Ολυμπιακό. Τελικά ο Κόκκαλης κάνει την κίνηση – ματ και απογειώνει την προσφορά του προς τον Πανηλειακό για να πάρει πακέτο Τζόρτζεβιτς – Γιαννακόπουλο. Έτσι δύο εκ των κορυφαίων πρωτοεμφανιζόμενων στην Α’ Εθνική παικτών καταλήγουν στον Πειραιά. Κίνηση που άλλαξε εκ του αποτελέσματος πολλά, καθώς για μια δεκαετία συνθέτουν το κορυφαίο δίδυμο χαφ – εξτρέμ του πρωταθλήματος.
Ο «Τζόλε» ξεκίνησε δυναμικά στον Ολυμπιακό αλλά το Δεκέμβριο του 1996 ήρθε ο πιο σοβαρός τραυματισμός της καριέρας του να τον πάει πίσω. Ρήξη χιαστών και τρεις μήνες εκτός δράσης. Από το 1997 και μετά παίρνει φόρα και για μια δεκαετία χάνει ελάχιστα παιχνίδια. Μοιάζει βιονικός αφού δεν τον πτοεί τίποτα. Μόνιμος εκτελεστής των πέναλτι απ’ όπου σπάνια αστοχούσε, ο Τζόρτζεβιτς στις επόμενες δέκα σεζόν τερματίζει με διψήφιο αριθμό γκολ, εξαιρουμένων δύο περιόδων. Παίκτης των ντέρμπι και κυρίως δήμιος της παρ’ ολίγο ομάδας του, ΑΕΚ. Έχοντας τις περισσότερες σεζόν πίσω του τον Γεωργάτο, ο Τζόρτζεβιτς δείχνει τουρμποκίνητος. Ειδικά τη σεζόν 2002-03 κάνει απίστευτα πράγματα για χαφ. 14 γκολ και 15 ασίστ στο πρωτάθλημα, χατ τρικ σε ευρωπαϊκό αγώνα με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν (στην κατά πολλούς καλύτερη παράσταση του φαλακρού τύπου με το «11» που ταλαιπωρούσε τις αντίπαλες άμυνες). Ήταν πια ένας αρχηγός με τα όλα του.
Οι ανανεώσεις συμβολαίων με περισσότερα χρήματα κάθε φορά έρχονται η μία μετά την άλλη. Ο Τζόρτζεβιτς αισθάνεται άρχοντας στου Ρέντη. Απορρίπτει συνεχώς προτάσεις από το εξωτερικό (μεγάλο πρέσινγκ από τη Βαλένθια αλλά και ενδιαφέρον από Λάτσιο και Γιουβέντους, ειδικά μετά τις αναμετρήσεις της τελευταίας με τον Ολυμπιακό το 1998-99) και γίνεται παίκτης – ορόσημο για τον Ολυμπιακό. Βέβαια η πολυετής παραμονή του στους Ερυθρόλευκους έφερε και φθορά στη σχέση του με τον κόσμο της ομάδας αφού κάποιοι του χρέωναν ότι έκανε ό,τι ήθελε στα αποδυτήρια, άλλοι ότι ήταν δύστροπος, άλλοι ότι είχε αναπτύξει βεντετισμό. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Γνωστό ήταν επίσης ότι ο Τζόρτζεβιτς υπήρξε μανιώδης καπνιστής. Ο ίδιος υποστήριζε ότι τον βοηθούσε!
Ο «Τζόλε» στην Ελλάδα έφτιαξε τη ζωή του. Γνώρισε στον Πύργο όταν ήταν την Έλενα και παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά, δημιούργησαν οικογένεια. Έβγαλε πολλά χρήματα στον Ολυμπιακό, αγόρασε βίλα στη Βούλα, νιώθει πια Έλληνας. Θα μπορούσε να παίξει και στην Εθνική αλλά τα χαρτιά της ελληνικής υπηκοότητας άργησαν και τελικά προτίμησε την πατρίδα του. Έζησε και δύο πολύ άσχημες στιγμές στη χώρα μας. Το 2006 κινδύνεψε να σκοτωθεί σε τροχαίο αλλά εν τέλει βγήκε σώος και αβλαβής από τη μάζα παλιοσίδερων όπως μετατράπηκε το αυτοκίνητό του. Ήταν λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του τίτλου. Ένα χρόνο αργότερο έχασε τον μικρό του αδερφό σε τροχαίο δυστύχημα. Πάλι λίγες μέρες μετά τη φιέστα τίτλου…
Με δίπλωμα μάνατζερ πια στα χέρια του, ο 40άρης Τζόρτζεβιτς ευελπιστεί να κάνει μια νέα καριέρα. Στον Ολυμπιακό, πάντως, θα μείνει για πάντα στην ιστορία. 12 τίτλοι πρωταθλητή αποτελούν ρεκόρ για την Ελλάδα. Έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης του Ολυμπιακού σε συμμετοχές στην Α’ Εθνική με 341 ματς και τρίτος στην ιστορία του συλλόγου. Τα 156 του γκολ τον καθιστούν πρώτο ξένο σκόρερ του Ολυμπιακού. Στην Ευρώπη σάρωσε με τις 76 συμμετοχές του και τα 15 γκολ του (πρώτος στη λίστα του Ολυμπιακού).

Posted by Blue 10 Fans on 12:21 μ.μ.. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for �Αρχηγός με τα όλα του�

Leave comment

Recent Entries

Recent Comments

Photo Gallery